Aubergine lasagne

Aubergine lasagne

Snart helg, fint vær, og jeg skal friste deg med en deilig rett som har sin opprinnelse i Italia. Nemlig lasagnen. Den originale lasagnen består av ragu, som er kjøttsaus, bechamel som er en oste saus og lasagne plater. Dette legges lagvis i formen og toppes med ost før det går inn i ovnen.  Tipper de fleste er kjent med denne, eller vertfall den røde esken fra Toro… faktisk helt ok den, men igjen mye kjekkere og bedre å lage maten selv fra bunnen av. Da vet man akkurat hva man får i seg,  og det tar heller ikke særlig mye lenger tid – hvert fall ikke den varianten jeg skal lære deg i dag. Inspirasjon til denne lasagnen fikk  jeg  i kokeboken » Smak» av   Odd Ivar Solvold.

Næringsrik mat

Jeg jobber mye med vektnedgang, og da gjelder det å finne frem til god, sunn og næringsrik mat til klientene mine, som ikke er proppfulle av kalorier. Jeg vil jo gjerne at de skal få spise både spagetti og lasagne, retter som egentlig er ganske så kaloririke, mest på grunn av karbohydratene i selve pastaen. Så lasagnen dere skal få oppskrift på i dag, er uten de tradisjonelle pasta platene.  Og ja, den er kjempegod?

Aubergine

Aubergine er en plante som kom til Europa på 1700 tallet, mest sannsynlig fra Asia. Lenge trodde man at den var giftig,  derfor fikk den det fengende navnet «The mad apple»

Siden man fant ut at den ikke var giftig , har den blitt mye brukt i matlaging, spesielt i det søreuropeiske kjøkkenet. Hele auberginen er spiselig, og den er veldig anvendelig, spesielt som smaksforsterker. Den er også super i gryter, da frukt kjøttet trekker til seg smak fra andre ingredienser.

Smak

Auberginen smaker ikke mye, men gjerne litt bittert. Etter den er skjært opp, og før bruk, er det lurt og strø litt salt over – sånn forsvinner den  bitre smaken.

Oppskrift

I denne lasagnen brukes auberginen rett og slett som lasagne plater, enkelt og greit. Kok opp sausen på vanlig måte, og legg fine skiver med auberginer mellom lagene av kjøttsaus. På denne lasagnen tas ost på etter at den er stekt, men den kan selvfølgelig også tas på før den går i ovnen, om du liker smeltet ost best.

2 auberginer
1 ts salt
1/2 dl olje
500 g karbonadedeig1 gul løk
2 feddhvitløk
2 ss tomatpure
1 boks hakkede tomater
1 ts finhakket oregano
1 buljongterning
salt og pepper

Surr løk og hvitløk i oljen, stek karbonadedeig og tilsett de andre ingrediensene .La surre i 20 min. Legg så lag vis opp lasagnen med saus og pasta plater.  Stekes på  180 g i 40 min.

 

En deilig salat hører til en god lasagne, gjerne noe godt brød også- lov meg og prøv

Ragnhild