Hvorfor trene ved vektnedgang?

Er trening viktig ved vektnedgang?

Et av mange spørsmål jeg får på klinikken, er om man MÅ trene for å greie å gå ned i vekt. For mange er det et stort skritt å ha kommet i gang med vektreduksjon, de må endre måten de spiser på, måten de forholder seg til mat på, og rett og slett endre deler av hverdagen sin.

Nå høres det veldig dramatisk ut, men det å skulle endre spise vaner kan være veldig vanskelig for noen, og lekende lett for andre. Jeg hadde sms kontakt med en av mine klienter her om dagen, og jeg spurte hvordan det gikk,» lett som en plett» svarte han. Han er en av de heldige:) men vil du nok, og har bestemt deg, er det å gå ned i vekt noe de aller fleste klarer.

 

Kroppens forsvarsmekanismer

Kroppen setter i gang flere prosesser ved vekt nedgang, den prøver å forsvare seg ved at appetitten øker, hvileforbrenningen reduseres. Kroppen prøver altså å få deg til å begynne og spise normalt igjen. Det er derfor viktig å gjøre det riktig. Ikke bare fokuser på vekten, at  midjemålet reduseres er  også ett viktig parameter.

Spis ofte, ikke tenk at ett måltid til dagen er lurt… mye smartere og spise jevnt utover dagen, da ender man ikke opp med å overspise. Blodsukkeret holder seg da også jevnere, noe som er viktig for både deg og de rundt deg 🙂 og du må selvfølgelig vite hvor mye du skal spise. Du må ned 1000 kcal til dagen i forhold til hva du forbrenner, for å gå ned 1 kg i uken.

 

Hva med treningen da?

Grunnen til at det er smart å trene, er at forbrenningen øker ved trening. Muskler forbrenner også mer enn fett. Ved trening vil da en del av fettmassen gå over til muskler, og kroppen forbrenner mer. Hvileforbrenningen går ned ved vektnedgang, den vil også være lettere og opprettholde ved styrketrening.

Om en ikke kommer i gang med styrketrening, så er det viktig å bevege seg. Gå tur, så raskt du greier, helst hver dag. Det er noe med å komme i gang med treningen, den kan hjelpe deg å holde vekten når du er kommet så langt.

 

Hvordan holde vekten da?

Det er jo det store spørsmålet, hvordan holde den nye vekten over tid? De fleste greier å gå ned noen kilo, men det vanskeligste har vist seg å være å holde den. Noen gode tips på veien der vil være å trene… gå… bevege seg.. en kommer ikke utenom det, og det å spise sunt selvsagt.

Så mitt viktigste råd for å holde vekten er enkelt:  følge med på den.

En annen viktig ting er å forholde seg til vekten, gå på vekten hver uke, og følg med. Da kan en hente seg inn igjen, om en har gått opp litt. Det er jo ikke mulig å legge på seg så mye på 1 uke, følger du derimot ikke med, veier deg til jul og 17 mai, da kan kiloene ha sneket seg på igjen. De er mye tyngre å begynne på nytt igjen med 5,6,7 kg for mye, enn den ene kiloen du kanskje oppdaget ved å veie deg hver uke.

Så mitt viktigste råd for å holde vekten er enkelt:  følge med på den.

 

Sommeren er på vei

Nå som sommeren er på vei, og det smaker godt med litt lettere mat, vil jeg dele en oppskrift med dere. Dette er en salat som ble til, av det jeg hadde i kjøleskapet her om dagen. Den inneholder ikke mange ingredienser, er enkel å lage, og ble veldig god. Salat er alltid et godt alternativ om du ikke vet helt hva du skal servere, denne inneholder både proteiner, sunt fett og masse vitaminer. For å få den enda litt mer mettende, kan du gjerne tilsette litt grove pasta skruer, eller servere litt brød til. Selv om den inneholder litt feta ost, er det et sunt alternativ til mye annet.  I dag skriver jeg bare hva den inneholder, så lager du den så stor som du vil 🙂

Oppskrift

Grønn kål
Blad salat fra pose
Agurk
Skinke fra boks
Egg
Feta ost
Avokado