Har du diabetes uten å vite det?

Diabetes 2 – en folkesykdom

I Norge i dag er det mellom 50-100.000 som går rundt med sykdommen diabetes type 2 uten å vite det. Derfor har jeg valgt dette som innleggets tema; for at du skal kunne lære litt om sykdommen og samtidig vite hvilke faresignaler man skal være oppmerksom på.

Fakta og symptomer

Når man har diabetes type 2 lager kroppen enten for lite insulin, eller så virker ikke insulinet som det skal, slik at kroppens celler utvikler insulinresistens. Insulin er et hormon som i en normal kropp holder blodsukkernivået på et stabilt nivå, og så produseres i bukspyttkjertelen. Dersom man har sykdommen vil ikke kroppen klare å holde blodsukkeret på normalt nivå, noe som kan føre til alvorlige helseproblemer. Selv om denne sykdommen først og fremst er arvelig, er overvekt og mangel på fysisk aktivitet de viktigste triggerfaktorene.

Om du lurer på om du kan ha diabetes, har jeg listet opp de vanligste symptomene til denne sykdommen:

  • Økt tørste og økt vannlating
  • Eventuelt økt sult
  • Vekttap
  • Hyppige soppinfeksjoner med ledsagende kløe i skrittet. Det er også økt tendens til urinveisinfeksjon.
  • Tretthet, slapphet og tristhet/depresjon

Behandling

Vektnedgang og endring i livsstil er noe vi alle vet er utrolig hardt, og at man må være tøff og målbevisst for å gjennomføre det. For diabetes 2 pasienter er denne endringen viktig for livskvaliteten. Denne typen diabetes kan reguleres med fysisk aktivitet, vekttap og et sunt kosthold. Røykestopp er også et viktig mål for behandlingen. Da noen pasienter kan bli friske av å endre livsstil, er det også noen som må ha medisiner.

Foredrag for diabetikere

En av tingene som inspirerer meg veldig er når noen kan trene og spise seg friske. Og mange av Diabetes type 2-pasienter kan nettopp dette. I April har jeg avtalt å holde et foredrag om mat for diabetikere på Rogalandskonferansen i Haugesund, i samarbeid med diabetesforeningen i byen. Jeg gleder meg veldig til dette, og håper du også kommer!

Ragnhild

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *