Livredd karbohydrater?
Eneste som er sikkert, er at vi har et hat-elsk forhold til dette energigivende næringsstoffet. De fleste elsker smaken av nylagede kanelboller, ferske rundstykker eller en deilig pasta.
Men mange er også blitt redde for disse karbohydratene, livredde faktisk. Mange tror de legger på seg av å spise karbohydrater.
Hva gjør karbohydratene da?
Karbohydratene vi tilfører kroppen, brukes til brensel, altså energi. Det skjer ved at karbohydratene omdannes til sukker når de kommer ned i mage tarm systemet, og blir så sugd opp i blodet og går ut til celler og vev som trenger energi.
Ved et overskudd av karbohydrater i kroppen, etter at hjerne, lunger og andre viktige organer har fått sitt, blir resten lagret i muskler og lever som glykogen, og brukt senere om det trengs, eller det lagres.
Risikoen for hjerteinfarkt, hjerneslag og ulike kreftformer blir mindre med en betydelig del karbohydrater.
Kroppen trenger egentlig ikke karbohydrater, den kan lage det den trenger av subtrater i kroppen. De nasjonale kostholdsrådene, anbefaler likevel at en del av det daglige energiinntaket kommer fra karbohydrater. Dette på grunn av at det er helsefordeler ved å innta karbohydrater.
Risikoen for hjerteinfarkt, hjerneslag og ulike kreftformer blir mindre med en betydelig del karbohydrater.
Men, legger vi på oss?
Hvis vi spiser mer karbohydrater enn kroppen trenger (enn vi forbrenner) tar leveren i kroppen og omdanner dette til fett, før det lagres i fettlagrene våre. Men det samme skjer med inntak og overskudd av fett, så hvorfor akkurat karbohydratene har fått et så dårlig rykte, vites ikke.
De fleste mennesker legger altså ikke på seg av karbohydrater alene, men det er det totale kaloriinntaket som er avgjørende for om en legger på seg eller ikke.
Oppskrift
En god start på dagen kan altså være et deilig hjemmelaget rundstykke, for eksempel med egg. Bruker en grovt mel, frø og nøtter, blir de i tillegg både mettende og sunne. Jeg har verdens enkleste oppskrift til deg i dag, denne lager du kjapt eventuelt kvelden før, på lang heving, eller som en vanlig deig med heving før, og etter at rundstykkene er laget. Deigen skal være litt klissete, så det er enklest og sette rundstykkene med en skje på steke brettet.
4 dl vann, eller melk om du vil
1 pose tørr gjær
2 egg
150 g hvetemel
150 g grovt mel (det du måtte ha i skapet)
90 g med frø og nøtter etter ønske
(Spe på med litt væske eller mel om det trengs)
Hever 1 time på vanlig måte, eller bruk bare halve posen med gjær og la deigen stå ute over natten.
Legg opp 8-12 rundstykker på et brett og hev 40 min til, uavhengig om det er samme dag, eller neste.
Stek i ovnen ca 20 min på 210 grader.
Lykke til!