Ragnhilds metode for lettere valg i juletiden

Julens fristelser

Julen nærmer seg med stormskritt, det samme gjør alle fristelsene som hører med. Masse deilig marsipan, julekaker og andre søte fristelser i butikken.

Julen betyr også avslutninger med klubb og barnas aktiviteter, samt julebord for de heldige, der det ofte også blir servert alkohol. Alt dette proppet inn i desember måned. Det sier seg selv at for de som prøver å holde vekten, eller enda verre, prøver å gå ned, kan det oppstå utfordringer.

Så hvilke triks skal til for å nyte julen, maten og alt som hører med, men samtidig unngå at å legge på seg?  Les videre for noen gode råd.

7 gode råd for å holde vekten i julen

Her kommer syv gode råd som du kan ta med deg.

1. Velg mager mat som fisk og kalkun

En kan selvfølgelig spise den tradisjonelle julemiddagen, selv om det ikke er til å stikke under en stol at torsk og kalkun er det smarteste valget.  En porsjon ribbe med alt tilbehør inneholder ca. 2100 kcal, pinnekjøtt 1600 kcal, kalkun ca. 500 kcal og en porsjon juletorsk under 500 kcal- så store forskjeller her.

2. La fettet være igjen

Velger du pinnekjøtt kan du spise kjøttet, og la fettet være igjen. Bruker en litt kraft fra pinnekjøttet i kålrot-stappen, og ikke mengder med smør, blir også den litt magrere, men likevel smakfull.

På ribben ser du fettet, og kan unngå å spise det. Pølsen kan en være litt mer forsiktig med, likedan skyen. Ta litt mindre enn du hadde tenkt. Det serveres også deilige grønnsaker til ribben, vær raus med det så blir en mett og god. Så var det dette med kun en porsjon da… Det bør alltid være en regel, en blir passelig mett og slipper å ligge på benken i timevis etterpå.

3. Spis sakte

Det er smart å spise sakte, hodet og magen kommuniserer ikke før etter 20 min, så  om du sluker maten og forsyner deg flere ganger, vil du oppleve å bli stappmett, spiser  du sakte vil du kunne kjenne etter at du faktisk begynner å bli mett før porsjon nr. 2

4. Legg inn frukt mellom julekakene

Spis frukt og grønt om du blir sulten mellom måltidene

5. En spasertur til dagen

Vær aktiv, gå en tur, gå på trening.

6. Start dagen sunt

Da er det lettere å fortsette slik.

7. Sjekk sukkerinnholdet

Om du skal innom vinmonopolet er det et godt tips å sjekke sukkerinnholdet i vin og annen drikke. Her er det store forskjeller, og enkelt å velge sunnere.

 

Skreddersy ditt eget opplegg!

Ønsker du hjelp eller gode råd for å holde vekten i juletiden? Se min kursoversikt her, og ta gjerne kontakt for å høre hvordan jeg kan hjelpe deg.

 

 

Gavekort til ungdommer

Ungdommen din er snart på vei ut av redet, og det er flere viktige ting du ønske at de tar med seg på veien. En av de tingene bør være å lære de litt om kosthold. At kroppen trenger næringsrik mat for å prestere, og at mengde mat må stå i forhold til aktivitet. Dette vet jeg kan være litt utfordrende for mange og snakke om. Jeg synes ikke det, og føler jeg får god dialog med de, de spør og lurer på masse.

To timers kurs, med en oversikt over hva som er lurt å spise og hvor mye for akkurat de. 1190 kr. ( 2 timer fordelt på 1 time først, så en oppfølging)

 

En sunnere ribbeoppskrift:

Ribba er full av fett , men også magert svinekjøtt, så velg familie ribbe med kotelettkam, da får du mer kjøtt og mindre fett.

Når du forsyner deg, skjærer du bort fettet, så kan du heller unne deg noe få sprø biter med svor.

Tilbehør

Server bakte svisker og epler, surkål og rødkål,  heller enn pølser og medisterkaker. Server sjysaus, istedenfor  saus av ribbefettet, det er også veldig godt ( 1 liten øse ribbefett gir 450 kcal, samme mengde sjysaus gir 10 kcal

( Inspirert av Grete Roede A/S)

Litt sunnere riskrem:

Her bruker du rett og slett bare Stevia eller annen sukker erstatning isteden for sukker i kremen og i den røde sausen, for eksempel slik:

Grøt:

Lag selv etter anvisning på pakke eller kjøp ferdig.

Riskrem:

3 dl kremfløte, lett type

1 ts Stevia sukker

3 dl grøt

Rød saus:

3 dl vann

400 g frosne bringebær

2 ts Stevia sukker

Rør sammen til saus.

 

Håper det var noen gode råd du kan ta med deg. Lykke til og god førjulstid!

Beste hilsen fra Ragnhild