Sommer, sol og is

Sol, sommer og is

Is hører sommeren til. Det har den gjort lenge. Historien vil ha det til at keiser Nero i Roma (for fryktelig lenge siden) elsket musikk, sang og is. Men selvsagt ikke samme sort som vi spiser i dag, men is fra nærmeste fjelltopp som han blandet med frukt og honning…hmm både  fremsynt og sunt!

Iskrem slik vi kjenner den i dag, fikk vi oppskriften på for 700 år siden. Den italienske oppdageren og handelsreisende Marco Polo hadde reist rundt i Kina i 25 år, og før han vendte nesen hjemover, fikk han oppskriften på iskrem i gave fra Keiseren i Kina.

Siden den gang har isen utviklet seg, og kommer nå i hundrevis av varianter. Da fryseboksen kom for ca. 60 år siden ble det å lage is mye enklere og utbredt blant folk.

Hver sommer kommer det nye varianter og smaker, men ikke alle er like vellykkede må en kunne si.. men en god iskrem kjenner jeg ingen som ikke setter pris på.

 Forskjellige typer is

Is, som i fløte is, lages av eggeplomme, sukker og fløte. Ganske så kaloririkt altså. Ikke for å ødelegge den gode stemningen her med deilig is-prat, men det er store forskjeller på kaloriinnhold i is.

Noen av disse nye store isene inneholder mer kalorier enn en vanlig god lunsj, da kan det for blir for mye, om du skal tenke kalorier. Is kan du uansett spise, velg bare en litt sunnere type.

Verstingene

Lion king size 420 kcal
Vaffel krone 420 kcal
Daim balltopp 375 kcal
Soft is ca 300 kcal

Lurt valg

Lollipop 60 kcal
Vennebyen saft is fra Isbilen 38 kcal
Pin up 120 kcal
Hennig Olsen creme pasjonsfrukt og sitron 118 kcal

Hjemmelaget is oppskrift

Som med mye annet er hjemmelaget ofte det beste. Å lage is er veldig enkelt, spesielt saft-is som jeg har laget her. Det finnes utallige typer begere/pinner og bruke. De selges på Nille til under 50 kr, og kan selvsagt brukes om igjen.

Oppskrift

Saft uten sukker og kalorier (jeg brukte ZERoh pære og sitron gress)

Jeg hadde i forskjellig frukt, som jordbær, kiwi og blomster som pynt (spiselige stemorsblomster)

Her er det bare fantasien som setter grenser, og blir det sommer, sol og is- vær, ja så kan du spise så mange du vil av disse isene, og kose deg ekstra med en stor og deilig fløte is innimellom.

God is-sommer!