Sunt fett, finnes det?

Sunt fett – finnes det?

I et balansert og sunt kosthold er fettet viktig, like viktig som karbohydrater og proteiner. Fett har mange livsviktige funksjoner i kroppen, som energilager, det isolerer, inngår i alle membraner og cellestrukturer, samt at det bærer med seg fettløselige vitaminer rundt i kroppen.

Anbefalingen

Anbefalingen på inntak av fett i kostholdet ligger på ca. 25-40 % av det totale energiinntaket ditt. Mettet fett bør begrenses til under 10 % (nasjonale råd) Minst mulig dyrefett, og mest mulig sunt fiske- og plantefett. Fettet i avocado, nøtter, kjerner eller oliven er bra for deg.

Omega 3

Omega 3 er spesielt viktig for oss, da kroppen ikke lager dette selv, men må få det tilført via mat. Det finnes primært i fete fisker og tran. En super fisk å spise da, er laks. Den røde fine fisken, som nesten alle liker, til og med barn. En god laksemiddag, kan dekke omega 3 behovet ditt for en hel uke. Da kan du bare gjette hvor mange fiskepinner du må spise, når en munnfull laks gir like mye omega 3 som 7 fiskepinner.

Oppskrift

Laks har fått en ny vår hjemme hos oss, etter en ganske så lang pause faktisk. Alle hadde fått dosen en periode, men nå er den på plass på bordet igjen, i helt ny drakt. Denne oppskriften må du faktisk prøve, den er sunn, frisk, smakfull, og ganske så fristende spør du meg.

2 porsjoner

2 stykker fisk 150-200 gram

Lag salat av:
½ mango
½ rødløk
½ agurk
1 hel avocado
Litt fersk chili om du tør
Fersk koriander

Soya saus ved siden av
Del en pose ris

Fisken tar du salt, pepper, sesamfrø og chilikrydder på. Stekes i ildfast form i ovnen i 20 min, på 200 grader.

Håper den smaker 🙂

Oppskrift - Sunt fett