Et kosthold man kan leve med

Livsstil og ernæring

En blogg om ernæring. Kan det bli interessant, tenker du kanskje? Jeg håper det. Jeg får ofte spørsmål om hva det er jeg jobber med, hvem jeg kan hjelpe, og hvordan jeg gjør det. Det tenkte jeg å forklare litt her i mitt første blogginnlegg.

Bachelor innen ernæringsfysiologi

Jeg har en treårig utdannelse innen ernæringsfysiologi. Det første året er medisin grunnfag, slik at vi får kunnskap om hvordan kroppen er bygget opp, samt for å forstå kroppens reaksjoner ved sykdom. De to neste årene handler om ernæring både generelt og spesifikt. Hvordan spise for å oppnå en sunn og frisk kropp, hvordan spise om en trenger å redusere vekt på grunn av overvekt, eller på grunn av sykdom. Ikke minst hvordan spise ved diabetes eller annen alvorlig sykdom.

Kostanalyse

Vi tar også kostanalyser, det vi si å sjekke hva akkurat du får i deg av næringsstoffer, gjennom maten du spiser. På den måten kan vi analysere oss frem til eventuelle mangler, eller se hvorvidt kostholdet ditt faktisk er helt rett for deg.
Trenger du gå ned noen kilo, på grunn av trivsel, eller helsemessige årsaker, kan vi sette opp ett kosthold som gjør at du går ned i vekt – på en sunn og god måte. Er problemet at du bør gå opp i vekt, legges det til rette for det. Jeg holder også foredrag om viktige temaer som mat og diabetes, mat ved psykisk helse, ungdom i trening og mat, energigivende næringsstoffer og andre aktuelle temaer.

Hvordan gå ned i vekt?

Det er mange måter å redusere vekt på, markedet flommer over av kurer, juicer og pulver i alle slags smaker, de fungerer sikkert for noen, men jeg har bevisst valgt å jobbe kun med vanlig mat, mat du finner i nærbutikken, som er kjent for de fleste. Det må en livsstilsendring til for de fleste som ønsker å gå ned noen kilo – og bli der. Da mener jeg at der det lettest å forholde seg til vanlig mat under selve perioden man går ned i vekt, og etterpå. Det er min erfaring, og min personlige mening.

Livsstilsendring begynner med den vanlige maten

Alle som ønsker en livsstilsendring, kan greie det. Kostholdets betydning for helsen vår er like viktig i alle livets faser. Fra spedbarn, til barn og ungdom, i voksenlivet, og inn i alderdommen. Å få i seg rett mengde, og rett mat, er livsviktig. Likevel er det mange av oss som blir syke, som blir overvektige, får livsstilsykdommer som høyt blodtrykk, høyt kolesterol, diabetes 2 og hjerteproblemer. Alt dette på grunn av manglede kunnskap om hva kroppen trenger av energi og næringsstoffer. Andre kan få problemer med mat på grunn av allergier og intoleranser for forskjellige matvarer.

Å unngå eller å leve med livsstilssykdommer

Jeg diagnostiserer ikke sykdom, men jeg kan hjelpe til med å unngå livsstilsykdommer. De sykdommene som vi pådrar oss på grunn av livstil og kosthold. Jeg kan i enkelte tilfeller som ved diabetes 2, gjøre at en lever bedre med sykdommen. Da vi vet at kosthold har stor betydning for mange sykdommer.

Andre temaer hvor jeg kan bidra er kosthold ved fysisk aktivitet, kosthold for gravide og ammende, kosthold for eldre, tenåringer og ved diverse allergier som laktoseintoleranse og cøliaki.

Få profesjonell hjelp

Jeg skjønner godt at folk trenger litt råd og tips angående hva som er rett å spise, det flommer over av gode og dårlige tips der ute. Helsedirektoratet har noen nasjonale kostråd som de ønsker at den friske voksne befolkningen skal følge. Dette er kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Dette er 12 gode råd, som jeg anbefaler alle å følge.

Slå de opp da vel 🙂

2 Comments for “Et kosthold man kan leve med”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *