Hvordan unngå å utvikle diabetes, eller leve godt med den?

Hvordan unngå å utvikle diabetes, eller leve godt med den?

Foredrag om diabetes

Lørdag var jeg invitert til å holde foredrag på Rogalandskonferansen til Diabetesforeningen. Spennende og veldig viktig tema: Mat og diabetes. «Hva skal vi egentlig spise», kalte jeg foredraget mitt. Av den enkle grunn at det er det jeg får flest spørsmål om, av diabetikere.

Diabetes 1 og 2

Det er en vesentlig forskjell på diabetes 1 og 2, de to vanligste typene jeg skal skrive om i dag. Diabetes 1 pasienter lager ikke selv insulin, og må få den tilført, mens hos diabetes 2 pasienter produseres det for lite insulin, eller den virker ikke som den skal. (enkelt forklart)

Maten de er anbefalt å spise, er derimot den samme.

Hvem får Diabetes?

Arv er ett kriterium for å få diabetes. Dersom en av foreldrene dine har diabetes er sjansen 40%, har begge to diabetes er sjansen 80% for å få sykdommen. En trenger likevel ikke utvikle sykdommen, men ved å inneha en eller flere risikofaktorer, øker dessverre sjansene. Usunt kosthold, overvekt, inaktivitet og et stressende liv, i tillegg til å røyke, er typiske utløsende faktorer.

Hvordan unngå å utvikle diabetes, eller leve godt med den?

Om en er arvelig disponert for å få diabetes, er det flere ting man kan gjøre for å unngå at sykdommen utvikler seg.

Kosten er den aller viktigste faktoren. Sørg for å ha et sunt kosthold slik at blodsukkeret er mest mulig stabilt gjennom dagen. Det innebærer et kosthold med masse grønnsaker, proteiner og sunt fett til hvert måltid, det senker blodsukkerstigningen, og har en stabiliserende effekt.

Fiber bidrar til å kontrollere blodsukkeret, og beskytter samtidig mot forstoppelse, og en rekke tarmsykdommer. Viktig å velge de sene karbohydratene, og unngå de raske, de som får blodsukkeret til å fyke i været både på friske og syke.

Ved å optimalisere kostholdet, og få inn litt fysisk aktivitet i hverdagen, reduseres ofte vekten som en konsekvens. I sum blir dette en livsstilsendring, som er nødvendig om en skal unngå å utvikle sykdommen en er disponert for, eller leve godt med den.

Kan en bli frisk?

Det er det store spørsmålet, og svaret er at ca. 80 % kan bli tilnærmet friske/ symptomfrie, og noen helt medisinfrie (diabetes 2) og ved å finne den perfekte balansen mellom kosthold, fysisk aktivitet og tilførsel av insulin, kan også de med diabetes 1, leve mye bedre med sykdommen.

Jeg håper disse rådene er motivasjon nok, til enten til å prøve å unngå å utvikle sykdommen, eller leve så godt som mulig med den, om du først har fått den 🙂

 

Jeg hjelper deg gjerne!